• Managers hebben geen loopbaancoaching nodig…

  Natuurlijk zijn er genoeg managers en ook niet-managers die de regie over hun loopbaan hebben, maar de luxe om je carrière te laten gebeuren hebben de meesten niet meer. Is loopbaancoaching dan de oplossing?

  Mijn loopbaan ‘stokt’

  Ik kom regelmatig managers en professionals tegen die (zeer) succesvol zijn geweest, vaak behoorlijk slim en waar ‘het’ nu even niet lukt. Meestal zijn zij voor klussen gevraagd en omdat zij in heel veel zaken uitblinken brachten zij de klus tot een goed eind. Zij slagen omdat ze het kúnnen, niet meteen omdat zij díe klus nu zo boeiend vinden. Zo rond hun veertigste worden ze minder snel gevraagd of komen op posities waar ze hun ei niet in kwijt kunnen. Herkenbaar?

  Hoe verder?

  Sowieso is het dan wennen dat ‘het’ niet vanzelf gaat. Dat je een keer geen succes hebt. Dat je niet weet hoe het verder moet. Dit type manager is gewend het roer in eigen hand te hebben. In eerste instantie is hun vraag aan mij om elders een inspirerende functie te vinden. Ik stel tegenvragen: Wat zoek je dan? En: Welk probleem los jij dan op? Wat breng jij mee?

  Willen en kunnen

  Vaak zie ik dat deze manager wel weet wat zij/hij kan, maar niet weet wat zij/hij wíl. Wat geeft mij energie? Wat doe ik omdat ik er in geloof, niet omdat ik het kan? Al te vaak hebben deze managers nauwelijks of geen constructieve feedback gehad (ze presteerden immers naar behoren). Ze hebben de tijd niet genomen om stil te staan bij de vraag: Wat zijn nu logische stappen in mijn loopbaan? En een beetje manager kan haar/zijn eigen boontjes wel doppen; dus hoezo advies en feedback vragen?

  Blijf scherp

  Juist door regelmatig, bij voorkeur met je leidinggevende, stil te staan bij een aantal vragen houd je de regie over je loopbaan. Denk aan vragen als: Zit ik hier op het juiste spoor voor de organisatie en mijzelf? Wat is mijn waarde voor de organisatie? In hoeverre komen mijn kwaliteiten hier uit de verf? Waar krijg ik zelf energie van? Waarin wil ik mij ontwikkelen?

  Noem het loopbaancoaching, noem het een functioneringsgesprek, of noem het niet. Stel jezelf in ieder geval een paar keer per jaar een aantal goede en constructieve vragen. De antwoorden zitten al in je, ze moeten er alleen nog uit.

  Zelfonderzoek

  Vul de goed/leuk matrix eens in. Welke aspecten van je werk vind je leuk en waar ben je goed in of nog niet goed genoeg in? Wat vind je niet leuk of vind je nu niet leuk meer, maar je bent er wel goed in? Etc.

   

  Leuk Niet leuk (meer)
  Goed  

   

   

   

   

   

  (Nog) niet goed  

   

   

   

   

   

   

  Wil je reageren of meer weten? Klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *