Hoe reageer je op te persoonlijke vragen tijdens je sollicitatie?
20 oktober 2022Positieve psychologie en PERMA
3 november 2022Solliciteren anno nu
De sollicitatierituelen zijn afgelopen jaren behoorlijk veranderd. Er zijn geen standaardbanen meer. Dé financieel controller of dé business development manager bestaat niet. Dus dien je vast te stellen wat je drijft, welke rol je wilt vervullen (en wat daarvan het resultaat moet zijn) en wat de positieve effecten van je belangrijkste competenties zijn: willen en kunnen. Wat geeft mij energie en wat kan ik goed? Wat kan mijn toegevoegde waarde zijn?
Voordelen van STAR
Je weet waarschijnlijk wel dat wij bij Styx een fervent gebruiker van de STAR-methode zijn. De STAR helpt je met het (weer) trots worden, het zien wat er wél is en het vaststellen van de positieve effecten van jouw kwaliteiten. En het is natuurlijk een bruikbare gesprekstechniek, als je gevraagd wordt: kun je een voorbeeld geven van…? In vrijwel alle evaluaties van onze klanten komt terug dat juist de STAR-methode zo bruikbaar geweest is!
STAR-methode
Nog even op een rijtje; soms wordt ook STARR gebruikt, waarbij de laatste R staat voor reflectie. Met wat je nu weet, wat zou je eventueel anders gedaan hebben? In onze praktijk is de ‘basis-STAR al effectief genoeg.
Een goede voorbereiding is het halve werk en als jou in een gesprek om een voorbeeld wordt gevraagd is het handig dat je er een aantal paraat hebt. Werk jouw voorbeelden uit volgens de STAR-methode. Schrijf daarbij in korte, duidelijke zinnen; gebruik spreektaal en de ik-vorm.
- SITUATIE
- TAAK
- AANPAK (of: ANALYSE)
- RESULTAAT
Omschrijf de SITUATIE waarin je het succes behaalde zo kort mogelijk. Hoe groot was het probleem? Waarom was het een probleem? Wat zou er gebeuren als het probleem niet opgelost zou worden? Hoe dramatischer de situatie, hoe beter het uiteindelijke resultaat, toch?
Ga vervolgens in op je TAAK. Wat was jouw rol in deze situatie? Wat werd er van je verwacht? Het kan zijn dat iemand je opdracht gegeven heeft en evengoed kan het zijn dat je zelf het initiatief hebt genomen. Taak omschrijf je in slechts één zin.
Geef vervolgens joúw AANPAK (of analyse) en joúw acties aan die voor de oplossing hebben gezorgd. Wat is -terugkijkend- de analyse van jouw succes? Wat zegt dat over jou? Welke stijl heb je gehanteerd? Waren er speciale moeilijkheden of hindernissen die je hebt overwonnen? Het helpt als je jouw aanpak stap-voor-stap beschrijft.
Uiteraard sluit je af met het vermelden van het RESULTAAT. Probeer daarbij zo mogelijk cijfers te geven en in ieder geval objectief te zijn. Vertel bijvoorbeeld hoe een oplossing ontvangen werd of hoe de reacties in de markt of bij jouw publiek waren. Het resultaat dient de oplossing te zijn van het probleem geschetst bij de situatie, zodat je een mooi sluitend verhaal krijgt.
Reflectie gaat om de vraag: Hoe zou je het aanpakken met de kennis van nu? Wat zou je anders doen? Wat heb je ervan geleerd?
Werken aan de STAR(r)-methode is bij Styx Career Consult één van de belangrijkste en effectiefste instrumenten. We hebben er een mooie poster van gemaakt:
Wil je oefenen met STAR? Heb je vragen? Reageer hier of bel Mariska, Ruud of Emiel: 040-2466002.