• Positief leiderschap

  Op 30 november 2018 vond het Congres Positieve Psychologie met als thema Positief Leiderschap plaats

  Positief leiderschap lijkt een fenomeen dat meerdere facetten kent. Positieve leiders brengen bevlogenheid teweeg onder medewerk(st)ers, hebben respect voor een ander, stimuleren ontwikkeling, vieren successen en voeren goede gesprekken. Positieve leiders hebben oog voor de talenten, verlangens en het groeipotentieel van medewerk(st)ers. Ze creeëren randvoorwaarden zodat mensen kunnen floreren. Okee, tot zover de theorie (en soms ergens in de praktijk). Maar is dit niet wat soft?

  Nu dacht ik al dat dit absoluut niet soft is en juist buitengewoon effectief, maar mooi is dat dit ook door diverse wetenschappelijke onderzoeken aangetoond wordt. De belangrijkste spreker van het congres, Kim Cameron, een befaamde Amerikaanse onderzoeker en Professor of Management and Organizations, gaf een heldere, plezierige en inspirerende uiteenzetting of de waargenomen effecten van positief leiderschap. Hij schreef er dit boek over en je kunt een prima Tedtalk volgen.

  De essentie van zijn verhaal is dat vergevingsgezinsheid en dankbaarheid goed helpen om een positieve en deugdzame sfeer te scheppen. Positiviteit trekt positiviteit aan (zoals negativiteit negativiteit aantrekt…). Dankbaarheid? Druk vaak dankbaarheid uit, vraag naar wat de ander inspireert, vier successen samen, ook op het eind van het jaar. Stimuleer het geven aan anderen, beloon niet één persoon, maar allen, en laat de beloonden anderen coachen.

  Cameron heeft met empirisch onderzoek aangetoond dat zelfs in situaties van krimp organisaties toch productiever kunnen zijn. Betere kwaliteit, goede klantcontacten en zelf winst kunnen maken. Niks softs aan, lijkt me.  Hoe? Door te sturen op compassie, integriteit, vergevingsgezindheid, vertrouwen en optimisme. Op naar positiviteit!

  Wil je meer weten of jouw mening geven? Reageer dan hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *