• Je loopbaan ontwikkelen anno nu

  Loopbaanontwikkeling anno nu

  Voorjaar 2017 nam ik deel aan een bijeenkomst georganiseerd door mijn branchevereniging Noloc over loopbaanontwikkeling. Spreekster was Marinka Kuijpers, hoogleraar ‘Leeromgeving en Leerloopbaanen in het (V)MBO’ aan de Open Universiteit. Zij doet veel onderzoek onder andere naar loopbaanontwikkeling en -begeleiding van leerlingen in het VMBO, MBO en HBO. In 2003 is zij gepromoveerd op een onderzoek naar loopbaancompetenties bij werknemers v/m. Me dunkt dat zij richting kan geven bij het ontwikkelen van je loopbaan in deze steeds sneller veranderende arbeidsmarkt!

  Zelfsturing is een eis

  Niet alleen de inhoud en de vorm van ons werk verandert. Afgelopen 30 jaar is het aantal beroepen gehalveerd (!) en is het aantal functies vertienvoudigd. Een beroep kan uit meerdere functies bestaan; er is sprake van veel meer differentiatie, ook in niveau. Je loopbaan valt nauwelijks meer te plannen, want wat je nu doet kan over tien jaar niet meer bestaan. Je zult moeten ontdekken waar jij relevant blijft en wilt zijn. Kiezen wordt een continu proces. Het ontwikkelen van je loopbaancompetenties wordt noodzakelijk. Zelfsturing als missie. Inmiddels zijn loopbaancompetenties op een aantal opleidingen al criteria voor het behalen van je diploma.

  Experimenteren en leren

  Wat zijn de loopbaancompetenties ook al weer? Reflectie op wat je wilt, reflectie op wat je kunt, oriënteren op (ander) werk, loopbaansturing (pro-actief op zoek gaan en jezelf profileren) en netwerken. Vrij vertaald: je zult moeten gaan onderzoeken wat bij je past, je zult meer gaan experimenteren en blijven leren. De traditionele arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd wordt langzaamaan vervangen door andere vormen. Niet voor niets neemt het aantal zelfstandigen en ondernemers v/m toe. Hybride werkvormen ontwikkeling zich, b.v. deels in een tijdelijke loondienstverband werken en deels als zelfstandige. Het minder goede nieuws is dat de veranderingen doorgaan. Jezelf niet ontwikkelen brengt je niet verder. Onzekerheid neemt toe. Het goede nieuws is dat je kunt leren je loopbaan zelf te sturen. Als je weet dat zaken veranderen kun je op onderzoek uitgaan en is het prima om te experimenteren. Want de lineaire loopbaan bestaat niet meer. Je mag zelf aan het roer staan! En is autonomie voor jou geen belangrijke motivator?

  Wil je reageren? Klik hier.

   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *