• Betekenisvol ondernemen

  De Verspillingsfabriek in Veghel

  In 2017 was ik met mijn netwerkvereniging De Maatschappij te gast bij Bob Hutten en De Verspillingsfabriek. Ik had al gelezen dat Bob Hutten vernieuwende ideeën heeft. Voor mij is de link naar Semco-stijl gauw gelegd. De Verspillingsfabriek is een prachtig voorbeeld van duurzaam ondernemen. Wist je dat we 40% (!) van onze groenten en fruit weggooien? De Verspillingsfabriek verwerkt o.a. tomaten die anders weggegooid zouden worden. Hoe goed is dat?

  Afbeeldingsresultaten voor verspillingsfabriek

  Nieuw concept

  Het concept van de Verspillingsfabriek is ver doorgevoerd. Want we verspillen nogal wat: voedsel dat weggegooid wordt, nieuwe bedrijfspanden bouwen terwijl er volop leegstand is en prima, maar oud, meubilair weggooien. En talenten van mensen niet gebruiken. In Veghel huist De Verspillingsfabriek in een oud leegstaand logistiek centrum, is steigerhout en gebruikt meubilair toegepast én waren zeven op de tien samenwerk(st)ers mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Prachtig om te zien hoe een ondernemer een maatschappelijk probleem aanpakt.

  Betekenisvol ondernemen

  Bob laat in zijn presentatie zien dat het concept van operational excellence en kostenreductie een doodlopende weg is, met als enige doel meer Euro’s. Hij pleit voor (en realiseert dat al) maatschappelijke relevantie, betekenisvol zijn. Maatschappelijk verbeterd ondernemen gaat een stap verder dan het beperken van schade: het gaat ook over de positieve invloed die je als bedrijf uitoefent. Hoe kun jij met jouw bedrijf bijdragen aan de maatschappij en niet alleen aan jezelf. Voor bedrijven betekent dit dat zij een andere bril moeten opzetten: gaan denken vanuit waardecreatie en reputatie. En het vooral ook anders gaan doen.

  We moeten van ‘winst’ naar ‘bedoeling’ en ‘vooruitgang’. Je zult je moeten gaan verdiepen in welk probleem jij wilt oplossen, stelt Bob Hutten. Als je daartoe bereid bent, kom je tot een wezenlijke bijdrage en komt die oplossing vanzelf. Dan ben je betekenisvol aan het ondernemen, dan ben je waardevol en draag je op jouw manier bij aan geluk.

  Meer over De Verspillingsfabriek? Kijk hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *