• Effectiever solliciteren (met Belbin)

  Anders solliciteren

  Sinds 1990 werk ik in de wereld van werk zoeken en solliciteren. Waar 20 jaar geleden een passend diploma en wat relevante werkervaring volstond, moet je nu duidelijk maken “wat je komt brengen” en waaruit blijkt dat je dat dan wel kan. Helaas zijn veel werkgevers niet zo handig in het beschrijven van hun vacatures. Vaak worden profielen van jaren geleden gebruikt of wordt een waslijst aan functie-eisen opgenoemd. Hoe weet je dan waar je eigenlijk op moet reageren?

  Wat wil de werkgever?

  Werkgevers beschrijven in advertenties de taken die uitgevoerd moeten worden. Wat mij betreft zijn taken afgeleid van doelstellingen. Deze worden zelden in de functiebeschrijving gedefinieerd; wat zoeken ze nu echt? Eerlijk is eerlijk: dat is ook lastig, omdat organisaties en functies zo snel veranderen.

  Welke bijdrage wil jij leveren?

  Wat mij betreft voer jij een functie uit omdat jij iets wilt betekenen in de organisatie. Je wilt processen optimaliseren, kosten besparen, nieuwe initiatieven ontplooien, goede service leveren…  We zijn alleen niet gewend om ons werk te zien als een schakel in de keten. Terwijl het de werkgever die een vacature heeft juist daar naar op zoek is!

  Focus op jouw rollen

  Solliciteren is een vak en dat moet je dus leren. Eén van de belangrijkste aspecten is vaststellen welke bijdrage je wilt hebben. Ik gebruik de Belbin teamrollen om vast te stellen welke rol jij graag hebt in een organisatie. Belbin beschrijft acht teamspelers die ieder hun eigen bijdrage hebben aan het team en dus de organisatie. Als ware het schakels in een keten.

  Afbeeldingsresultaten voor schakel in de keten

  Iedere teamspeler heeft (in theorie) één, twee of drie rollen. Variërend van: vertaalt beleid naar operatie, zorgt voor betere communicatie en analyseert problemen. Heel herkenbaar altijd!

  Effectiever solliciteren

  Als jij weet wat jouw bijdrage zou moeten zijn kun jij gerichter zoeken. Bij concrete vacatures kun je gerichter vragen: naar welke schakel zijn jullie op zoek? Je komt dus beter beslagen ten ijs en je krijgt betere gesprekken. Proberen?

  Wil je reageren? Klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *