• Wat kun je als sollicitant leren van toneelspelen?

  De overeenkomst tussen toneelspelen en solliciteren

  Ik speel al jarenlang toneel en pas onlangs werd ik mij ervan bewust dat er veel overeenkomsten zijn met solliciteren. Een paar zaken herken je waarschijnlijk wel. Toneelspelen heeft met presenteren te maken. Je laat je als speler m/v zien aan je publiek. Je wilt een boodschap overbrengen. Je leeft je helemaal in in je rol. Verschillen zijn er natuurlijk ook: het is vooral eenrichtingsverkeer. De rol die je speelt ben je niet echt. De emoties die je laat zien zijn uitvergroot. Je bent knapper of lelijker dan je in werkelijkheid bent.

  Voorbereiding

  Een belangrijke les die we van toneelspelen kunnen leren is goed voorbereid zijn. Een goede voorbereiding is het halve werk. Zonder repetities geen mooie uitvoering. Zonder na te denken over mijn boodschap raak ik het publiek niet. Zonder te oefenen met wat met mijn lichaam wel werkt en wat niet, nu ja, het lijkt me wel duidelijk.

  Veel sollicitanten bereiden zich voor op wat ze willen zeggen, maar niet op wat ze willen horen. Vaak wil men de juiste antwoorden geven, maar er bestaan helemaal geen juiste antwoorden. Maar wél antwoorden die de ander inzicht in jou geven. Je weet dat gevraagd gaat worden naar jouw motivatie voor die functie en waarom je daarvoor geschikt bent, en toch zijn er sollicitanten die hierover niet voldoende hebben nagedacht.

  Wat kom je doen?

  De belangrijkste les die ik heb geleerd van toneelspelen is dat je goed moet weten als je opkomt wat je daar komt doen, waar je vandaan komt, met welke emotie. Ik leef mij in mijn rol in en roep bij mezelf op dat ik boos, blij, neutraal of wat dan ook ben. Ik concentreer me op wat mijn boodschap op het podium op dat moment gaat zijn. Ik bedenk steeds wat de andere(en) op het toneel voor mij betekenen.

  Zo ver hoef je met solliciteren niet te gaan natuurlijk. Maar bereid wel voor dat jij een gelijkwaardige gesprekspartner bent. Dat je daar op gesprek komt om kennis te maken en af te stemmen of jullie bij elkaar passen. Dat jij een boodschap hebt die je over wilt brengen. Dat jij vragen hebt die je beantwoord wilt krijgen. Weet dus wat je daar komt doen!

  Spanning

  Gespannen zijn voor een sollicitatiegesprek is okee. Ik ben dat voor iedere uitvoering ook. Verkrampt zijn is niet zo handig. Maar als je in jouw ‘rol’ zit, weet wat je daar komt doen en weet wat je te vertellen hebt, ben jij in ieder geval een gesprekspartner die echt is. Het kan zijn dat jouw personage de ander niet aanspreekt. So be it. Als jij in ieder geval weet dat je gedaan hebt wat je kon. Toch?

  Reageer gerust naar Ruud.

   

  toneel

  Stichting Ons Eygen Land, Best. Festen, november 2016

   

   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *