• Hoogsensitiviteit: een vloek of een zegen?

  Hooggevoeligheid? Hoogsensitiviteit?

  In oktober jl. vond het eerste nationale HSP-congres plaats (over hoogsensitieve personen). Wekelijks, nu ja: dagelijks, heb ik te maken met hoogsensitieve mensen. Daar wilde ik dus meer over leren.

  Een vloek?

  Ik kom regelmatig hoogopgeleiden tegen waarbij ik veel kenmerken van hoogsensitiviteit herken, maar zij zelf ervaren dat niet zo. Soms doen zij hooggevoeligheid af als iets zweverigs of iets waar je vooral last van hebt. Ik denk dat het handig is dat je weet wat je krachten en gebruiksaanwijzingen zijn. En het maakt niet uit hoe je dat noemt. Je wordt immers in een functie aangenomen om wie je bent, wat je wél kunt en wat je wilt. Toch? Hoewel dé hoogsensitieve persoon (HSP) niet bestaat, zet ik graag voor de herkenbaarheid wat steekwoorden op een rijtje.

  Kenmerkende eigenschappen

  -grote gevoeligheid voor prikkels en (negatieve) sfeer
  -sterke intuïtie
  -intense verwerking van ervaringen
  -moeite met grenzen aangeven
  -sterke behoefte aan autonomie
  -last van autoriteit
  -sterk rechtvaardigheidsgevoel
  -niet begrijpen waarom anderen iets niet zien of niet luisteren
  -sterke behoefte aan verdieping
  -groot verantwoordelijkheidsgevoel
  -zorgzaamheid
  -oog voor detail en zorgvuldig
  -geen bewuste keuzes maken
  -weinig bewust van eigen kwaliteiten

   

  Onderzoeksresultaten

  Tijdens het erg boeiende congres presenteerden  diverse onderzoekers hun bevindingen. Ik licht er graag de (voor mij en mijn klanten) twee interessantste uit.

  Motivatoren

  Esther Bergsma vertelde over haar onderzoek onder 1500 HSP’ers. Belangrijke voorwaarden voor HSP’ers om in hun werk te kunnen gedijen zijn: Waardering, zich begrepen voelen, autonomie, sociale steun en aandacht. Dit lijkt niet uniek voor hoogsensitieve mensen. Maar van het ontbreken hiervan kunnen HSP’ers veel last hebben.

  Kwaliteiten als een zegen

  Prof. dr. Elk van Hoof ziet HSP’ers als facilitator voor innovatie en groei!
  Zij gaf aan dat de huidige samenleving vraagt om nieuwe vaardigheden, o.a. complexe probleem analyse, kritisch denken en creativiteit.
  Laten dit nu net kwaliteiten zijn die je vaak bij HSP’ers ziet. Juist hoogsensitieve mensen hebben sterke vaardigheden om informatie waar te nemen én te verwerken.

  Wil je reageren? Klik hier. Of neem contact op via 040-2466002. Vraag naar Ruud Op den Kamp of Jasmin Vogeley.

   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *