• Hoe contacten leggen als je dat moeilijk vindt?

  Inmiddels weet je wel dat je voor nieuw werk onderzoek moet doen en met veel mensen moet gaan praten. Maar wat nou als je dat van nature heel lastig afgaat?
  Om mijn klanten te helpen heb ik Fontys toegepaste psychologie gevraagd om interventies te onderzoeken en/of te bedenken. Daarover komend jaar meer.

  Online is al van alles te vinden. Een klant tipte mij op Marloes Bouwmeester, die schrijft over de succesvolle introvert. Lees dit artikel van haar hand eens mee:

  Marloes schrijft in een blog: “Bij 3 van de 5 introverte professionals komt de vraag naar voren of ik ze wil helpen bij het voorbereiden van een telefoongesprek met een vreemde.
  Vaak gaat het om telefoontjes die ze doen omdat ze iets van de ander nodig hebben. Ze moeten bijvoorbeeld een expert bellen om te vragen of die wil meewerken aan een onderzoek of wil deelnemen aan een expertbijeenkomst. Het kan ook zijn dat ze ondernemer zijn en een potentieel nieuwe klant benaderen, in de hoop dat die een opdracht bij hen uitzet. Of ze nemen contact op met een organisatie naar aanleiding van een vacature.

  Wat ik merk is dat veel introverten zichzelf onder druk zetten. Ze proberen, ondanks hun zenuwen, toch zichzelf ertoe te zetten de telefoon te pakken. Tegelijkertijd blijven ze in hun hoofd malen over hoe ze het telefoontje het beste kunnen aanpakken.
  Ze tobben over hoe ze het telefoongesprek kunnen starten, welke onduidelijkheden er mogelijk in hun verhaal zitten die tot vragen kunnen leiden, enzovoort. Doordat er zoveel losse eindjes in hun hoofd zitten, komen ze niet in actie en vertonen ze uitstelgedrag.

  Dit is niet zo gek. Ze houden op zo’n moment te weinig rekening met hun natuurlijke manier van besluiten nemen en in actie komen als introvert. Namelijk: Voordat introverten een besluit nemen, denken ze van nature eerst na over mogelijke onwenselijke of gevaarlijke situaties die kunnen ontstaan als ze dit besluit nemen.
  Dit doen ze om zich voorbereid te zijn wanneer deze onwenselijke of gevaarlijke situaties zich daadwerkelijk voordoen. Zodat ze de negatieve consequenties zoveel mogelijk kunnen beperken.
  Zodra ze al die situaties in kaart hebben gebracht, dan komt het natuurlijke moment om een besluit te nemen en in actie te komen.

  Veel introverten pushen zichzelf dus om te bellen, terwijl ze nog niet zo ver zijn. Er zitten te veel losse eindjes in hun hoofd, ze hebben geen plan als het gesprek de verkeerde kant opgaat, dat is de reden dat ze nog niet in actie komen. Om voorbij deze impasse te komen is het belangrijk om te stoppen met jezelf te dwingen om dan toch maar te bellen.

  Maar om eerst in kaart te brengen waar jij je zorgen over maakt.
  Waar ben je bang voor als je belt?
  Dit helpt je vervolgens om je hier op de juiste manier op voor te bereiden zodat de kans dat dit gebeurt zo klein mogelijk is.
  Je zult zien, dat je daarna als vanzelf de telefoon pakt zonder jezelf te pushen of jezelf te forceren.”

Comments are closed.