Netwerken om een baan te vinden.
9 januari 2025Betekenisvol werk als sleutel om in de zorg te blijven werken.
30 januari 2025Wie is hier de onderliggende partij?
Verantwoorden is jezelf ondergeschikt maken
Waarom ben je weg bij je laatste baan? Wat heb je de afgelopen twee jaar gedaan? Hoezo ken jij dat pakket niet? We komen veel sollicitanten tegen (eerlijk gezegd: de meesten) die de neiging hebben om zich te verantwoorden tijdens sollicitatiegesprekken. Dat doet geen recht aan wie jij bent, je maakt je klein en het voelt gewoon niet lekker.
Nu zouden werkgevers ook hun gesprekken beter moeten voorbereiden en zorgen voor een plezierige sfeer in het gesprek. Natuurlijk mag je kritische vragen stellen, graag zelfs, maar dat is wat anders dan de ander vragen zich te verantwoorden. Stel dan gewoon betere vragen. Wat wil je kwijt over je vertrek? Wat heeft dat met je gedaan? Waar sta je nu?
Hoe dan wel
We voelen ons vaak beschaamd en kwetsbaar over het verlies van ons werk en/of een burn-out. We voldoen daarmee niet aan het ideale beeld (toch?). We zijn bang niet goed genoeg te zijn. Ik had toch wel beter mijn best kunnen doen? Nu ja, allemaal niet helpende gedachten. Die gedachten zijn er en ga ze vooral niet ontkennen. Maar laat je er niet door leiden.
We vullen voor de ander in dat deze ons niet goed/zwak/kwetsbaar zal vinden. Dat zijn dus aannames en die moet je toetsen. Het is slim om te vragen wat de vraagsteller nu eigenlijk wil weten. Want wat is het ‘juiste’ antwoord op de vraag ‘waarom ben jij weg bij je laatste baan?’ Er zijn altijd redenen waarom die baan niet meer paste. Durf je daar eerlijk over te zijn, dan kun je ook laten zien wat jij wél wilt.
Gesprekstechnieken
Vragen stellen is jouw belangrijkste instrument. Dus vraag: Wat wil je precies weten? Soms willen ze gewoon even de feiten checken. Soms betekent de vraag: wat brengt jou vandaag hier bij ons?Gebruik krachtige communicatietechnieken. Zeg bijvoorbeeld niet: “Sorry, ik heb maar 3 jaar ervaring…” Wel: “In mijn 3 jaar ervaring heb ik belangrijke resultaten behaald, zoals…”
Bereid sterke antwoorden voor op lastige vragen, zoals bij een vraag over een gap in je CV: “In die periode heb ik bewust gekozen voor persoonlijke ontwikkeling door [activiteit]. Dit heeft mij [relevante vaardigheden] opgeleverd die ik nu kan inzetten.”
Bij vragen over gebrek aan specifieke ervaring kun je uitleggen: “Mijn frisse blik en leergierigheid ervaar ik als voordeel. Ik heb me al verdiept in [relevante kennis] en ben gewend snel nieuwe dingen op te pakken.”
Controlevraag
Stel vervolgens een controlevraag: Heb ik je vraag hiermee beantwoord? Hoe past wat ik vertel bij jullie? Hoe gaan jullie hiermee om? Stoppen met verantwoorden betekent dat je vertelt wat jóuw beleving is geweest en vervolgens toetst wat de ander daarvan vindt.
Het sollicitatiegesprek is geen verhoor, maar een wederzijdse kennismaking. Je hoeft je niet te verdedigen voor wie je bent. Presenteer jezelf met geloof in eigen kunnen en focus op wat je te bieden hebt. Oefen je verhaal en oefen tegenvragen en controlevragen stellen.
Succes!
Hulp nodig? Oefenen? Kom gerust met één van ons sparren: 040-2466002 en info@styxcareerconsult.nl