Positieve ontwikkelingen in 2025!
2 januari 2025Stop met jezelf te verantwoorden tijdens sollicitatiegesprekken.
16 januari 2025Belemmering om te netwerken
Recht-toe-recht-aan solliciteren levert meestal weinig op. Je moet precies in het plaatje passen (welk?) en anders wordt je niet eens uitgenodigd. Veel vacatures worden niet eens gepubliceerd, maar via het netwerk ingevuld. Netwerken is een heel effectieve manier om aan passend en duurzaam werk te komen. En je houdt de regie in eigen hand! Wij helpen dagelijks onze klanten bij het netwerken voor een baan en steeds blijkt hoe lastig mensen dit vinden. Belemmerende overtuigingen zijn dan o.a.: ze gaan toch niet zomaar met je praten? Je moet toch weten wat je wilt? Er zijn daar toch geen vacatures?
Onderzoeken = noodzaak
Wij zien dat anders. Er zijn zoveel functies waarvan ik het bestaan niet eens weet en er komen wekelijks nieuwe functies bij. Iedere functie wordt anders ingevuld. De ene manager is immers de andere niet. Het is niet meer te overzien. Dit wordt bedoeld met de nieuwe loopbaancompetentie oriënteren (ook wel netwerken genoemd). Je kúnt niet weten wat een functie inhoudt. Dus je zult altijd moeten onderzoeken, vragen stellen en je aannames toetsen. Netwerken om informatie te achterhalen. Mensen praten graag over hun werk en snappen dat jij niet kunt weten wat hun werk precies inhoudt. Populair gezegd: op de koffie gaan!
Hoe?
Vaak weten mensen niet hoe te beginnen en welke vragen* dan te stellen. Samengevat:
– Stel vast wat je te weten wilt komen (en waarom). B.v. Hoe gaat de zorg om met werkgeluk? Of: Wat betekent AI voor jullie bedrijfsvoering?
– Zoek naar mensen die je daarover zouden kunnen vertellen, b.v. op LinkedIn en in je eigen persoonlijke netwerk.
– Benader in eerste instantie alleen mensen waarmee je een band hebt. Vraag hen vervolgens met wie jij eens zou moeten praten. Hoe concreter jouw vraag*, hoe beter mensen je kunnen helpen.
– Benader die mensen dan en noem altijd dat jij op hun spoor bent gezet door jouw relatie. Noem dus een naam!
– Geef aan dat je je aan het oriënteren bent en graag info wilt over jouw onderwerp. Als je eenmaal in gesprek bent kun je het over van alles hebben dat jou verder helpt. Ook hier: hoe concreter jouw vraag*, hoe beter.
Vragen stellen
*Slimme vragen zijn o.a.
• Wat is de essentie van jouw functie? Met welke vragen krijg je te maken? Welk type klant?
• Hoe ben jij in deze functie gekomen?
• Wat moet je daarvoor kunnen?
• Wat vind jij er nu zo leuk aan? Wat geeft je energie? En wat niet?
• Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen in dit vakgebied? Hoe ontwikkelt jouw vak zich?
• Stel dat ik hier zou willen werken: Hoe pak ik dat dan aan? Waarin zou ik me nog moeten ontwikkelen?
• Met wie zou ik daarover eens verder moeten praten?
Suc6!
Meer weten? Hulp nodig? Kom gerust kennismaken: info@styxcareerconsult.nl en 040-2466002.