VAN WIE MOET DAT DAN?
28 november 2024De Kracht van Twijfel!
12 december 2024Je weet dat we erg geïnteresseerd zijn wat mensen gelukkig(er) maakt. Geld maakt niet gelukkig, zo luidt het oude gezegde. Maar de relatie tussen inkomen en geluk blijkt complexer te zijn. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat er wel degelijk een verband bestaat tussen financiële middelen en levensgeluk, maar dat deze relatie niet lineair is.
De basisbehoeften als fundament
Geldzorgen maken mensen ziek. Het is bewezen dat tot een bepaald inkomensniveau geld wel degelijk bijdraagt aan geluk. Dit wordt het verzadigingspunt genoemd. Tot dit punt helpt een hoger inkomen mensen om in hun basisbehoeften te voorzien: een veilige woning, gezonde voeding, gezondheidszorg en onderwijs. Deze fundamentele zekerheden vormen de basis voor een gelukkig bestaan.
Het verzadigingspunt
Interessant genoeg treedt er een verzadigingspunt op wanneer het inkomen een bepaald niveau bereikt. Onderzoeken suggereren dat dit punt varieert per land en cultuur, maar in westerse landen ligt dit vaak rond de 75.000 euro per jaar. Boven dit niveau neemt het geluksgevoel nauwelijks meer toe met extra inkomen.
Relatieve welvaart en sociale vergelijking
Een belangrijke factor in de relatie tussen inkomen en geluk is het fenomeen van sociale vergelijking. Mensen vergelijken hun financiële situatie vaak met die van anderen in hun omgeving. Dit verklaart waarom mensen in relatief welvarende buurten zich soms minder gelukkig voelen, ondanks een objectief goed inkomen. Het gaat niet alleen om hoeveel je verdient, maar ook om hoe je inkomen zich verhoudt tot dat van je referentiegroep.
De rol van tijdsbesteding
Hoger inkomen kan leiden tot meer keuzevrijheid in tijdsbesteding, wat positief kan bijdragen aan geluk. Echter, vaak gaat een hoger inkomen gepaard met meer werkuren en stress, wat het positieve effect kan neutraliseren. De balans tussen werk en privéleven blijkt een cruciale factor in de geluksvergelijking.
Geluk?
Geluk hangt niet alleen af van financiële middelen. Mensen op hun sterfbed zeggen zelden “had ik maar meer geld verdiend”. Andere factoren zoals betekenisvolle relaties, gezondheid, persoonlijke groei en een gevoel van zingeving spelen een minstens zo belangrijke rol. Geld kan sommige van deze aspecten faciliteren, maar kan ze niet vervangen.
Dus
De relatie tussen inkomen en geluk is genuanceerd. Terwijl een bepaald inkomensniveau essentieel is voor basisbehoeften en levenstevredenheid, zijn er duidelijke grenzen aan het geluk dat geld kan brengen. Wij helpen mensen graag hun zingeving en hun motivatie te (her)vinden en keuzes te maken met je verstand én je gevoel.
Voor dit artikel heb ik voor het eerst een AI-tool gebruikt (Claude ai). Dat ging lekker vlot en gelukkig mocht ik zelf ook nog nadenken een aanpassingen doen.
Meer weten over geluk? Maak gerust een vrijblijvende afspraak met één van de Styx-collega’s: 040-2466002 en info@styxcareerconsult.nl.