Supergeslaagde Styx netwerkbijeenkomst in Blok-63S.
13 maart 2025Wie nergens voor staat, valt voor alles.
27 maart 2025Afgelopen maandag was ik op het eerste Werkgelukscongres, in Utrecht, georganiseerd door het Netwerk Werkgeluk. Wat een geweldige, inspirerende en boeiende dag. Leuke mensen die ieder op hun manier met het bevorderen van werkgeluk bezig zijn. Zoveel sprekers met bekende en nieuwe inzichten. Waar te beginnen? Eerlijk = eerlijk: ik kom vooral voor de nieuwste onderzoeken. Een korte greep.
Managen = mennen
Jaap Peters, organisatieadviseur voor mensenlijker organiseren en auteur van o.a. ‘Intensieve menshouderij’, prikkelde met stellingen over hoe regels en procedures werkgeluk in de weg staan. Veelzeggend is dat het woord manager afkomstig is van Franse woord voor mennen (= dieren d.m.v. een leidsel besturen). Lekker dan! Hij maakte inzichtelijk hoe de pijlers van werkgeluk (competentie, verbondenheid en autonomie) overeenkomen met Rijnlands besturen: vakmanschap, verbinding en vertrouwen. Zo is werkgeluk de uitkomst van de organisatie die de mens centraal zet. Need we say more?
Echt leven is ontmoeten
Jacky van de Goor, o.a. onderzoeker naar zingeving en de kracht van verhalen, deelde een aantal nieuwe perspectieven op zingeving in werk. Haar uitgangspunt is dat het leven gaat om betekenisvol zijn. Zij onderzoekt: als je maar één herinnering mee kunt nemen, welke is dat dan? Zeer beperkt gaan dergelijke herinneringen dan over werk, laat staan geld, maar juist over (bijzondere) ontmoetingen. Het gaat over het ervaren van gevoelde verbondenheid. Met een aantal ontroerende voorbeelden liet zij de kracht van verhalen zien. De mate van zin die je ervaart (op het werk) wordt bepaald door de kwaliteit van je ontmoetingen. Mooi toch?
Coaching in Virtual Reality
Dit is echt nieuw in ons loopbaancoachvak. In de psychiatrie wordt al wat langer gewerkt met het ervaren en voelen van speciale emoties met VR. Ellen van den Wittenboer (foto) is één van de eersten die met gebruik van VR verdieping aanbrengt in de ‘reguliere’ loopbaancoaching. VR laat je jouw wensen en verwachtingen voelen. Aan de hand van 50 vragen over o.a. werk, betekenisgeving en persoonlijke ontwikkeling richt je een ‘virtulele kamer’ in. Wie wil ik (b.v. over 10 jaar) zijn? Hoe wil ik me voelen?
De ervaringen van deelnemers bevestigen dat met behulp van de VR-bril de visualisatie, de fysieke sensatie en de identificatie zeer helpend zijn bij het maken van keuzes en het bepalen van (vervolg-)stappen. En is je eigen keuzes kunnen maken en autonoom zijn in je werk niet de basis voor werkgeluk?
Ik heb geprobeerd een impressie te geven wat er op het gebied van werkgeluk allemaal gaande is. Nee, we zijn er nog lang niet. En ja, er zijn gelukkig al genoeg positieve voorbeelden. Laten we vooral elkaar gaan vertrouwen: jij als professional wil jouw werk toch gewoon zo goed mogelijk doen?
Reageren? Laat vooral weten: 040-2466002, app naar 0651-193885 of email ruud@styxcareerconsult.nl.