Het nut van de Belbin Teamrollen
27 mei 2022Wat heeft een HSP’er nodig op haar/zijn werk?
22 juni 2022ASML is een toonaangevende werkgever in onze regio en een voorloper op verschillende terreinen. Zoals technieken in de nieuwste Mercedes-modellen jaren later in de meeste auto’s terug te vinden waren, geeft ook ASML inzicht waar het naar toe kan gaan, bij voorbeeld op het gebied van verzuim en vitaliteit.
Bij ASML is het thema vitaliteit al jaren onderdeel van het beleid voor duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Sinds 2014 is er een corporate vitality manager voor zowel de locatie in Veldhoven als ook de vestigingen in de VS en Azië (totaal nu zo’n 33.000 medewerkers). Wat is daar de bedoeling van?
Wat is vitaliteit eigenlijk?
De definitie van vitaliteit is volgens Van Dale: energie om te leven. Het gaat er dus om dat je kracht vindt en ook houdt om optimaal te leven en te werken. Als pijlers daarvoor worden meestal genoemd: voeding, beweging, rust en herstel, goede relaties en zinvol werk.
Waarom beleid voor vitaliteit?
TNO onderzocht wat bepalend is voor (blijvende) inzetbaarheid van medewerkers en definieerde drie pijlers: betrokkenheid; competent zijn en blijven; en vitaliteit.
Met name vitaliteit kreeg weinig aandacht binnen ASML. Dus is in overleg met ASML’s buren in Veldhoven, specialisten van het Maxima Medisch Centrum, is een healthcheck ontwikkeld. De vrijwillige onderzoeken van medewerkers lieten een aantal problemen zien: mensen die kampen met slaapproblemen, diabetes, overgewicht en een te hoog stresslevel. Veel kenniswerkers werken alleen met hun hoofd en veronachtzamen hun lichaam. Hoewel het verzuim bij ASML laag is, was beleid om uitval te voorkomen en om goed werkgever te zijn noodzakelijk. Immers: een laag verzuim zegt nog niets over vitaliteit.
Hoe?
De ASML-populatie is niet bepaald gemiddeld, met veel (zeer) hoogopgeleide en internationale specialisten. Om aan te sluiten bij die doelgroep heeft ASML het vitaliteitsprogramma opgebouwd uit vier daarbij passende modules, te weten:
- mentale weerbaarheid,
- rust en herstel,
- voeding
- fysieke activiteiten.
Concrete voorbeelden hoe ASML haar medewerkers ondersteunt om vitaal te blijven, zijn:
- voedingsadvies en gezonde voeding in de kantine
- training omgaan met vermoeidheid na een ploegendienst, intercontinentale reizen en onregelmatige werktijden
- trainingen als stoppen met roken en gezond bewegen
- sportclubs en het ‘boost your brain-program’
- mindfullnessbijeenkomsten en leren rust te nemen en te ontspannen
Het resultaat?
De aandacht voor vitaliteit en de ingezette programma’s leveren ASML nogal wat op. O.a. meer medewerkerstevredenheid, meer productiviteit en mensen ervaren meer energie. Goed voor de medewerkers dus en goed werkgeverschap, wat weer helpt bij het werven van het schaarse personeel.
Tenslotte
ASML was voorloper. Inmiddels zijn er al volop leefstijlcoaches actief, die individuele medewerkers helpen met de juiste voeding, stresshantering en juist en voldoende bewegen. Daar is winst behaald. Als werkgever (en ook voor de medewerker zelf) is het in mijn optiek zaak om de vitaliteit van medewerkers blijvend aandacht te geven. Voorkomen is beter dan genezen. Ik hoop met dit ASML-voorbeeld een aanzet gegeven te hebben.
En Styx Career Consult?
Styx heeft vooral een rol bij het vergroten van de duurzame inzetbaarheid op de gebieden betrokkenheid en competent zijn. Vrij vertaald: wij helpen medewerkers te (her)ontdekken wat hen werkelijk motiveert en welke kwaliteiten zij graag benutten en/of willen ontwikkelen.
Vragen? Meer weten? Bel of email Ruud Op den Kamp: 040-2466002 of 0651-193885 en ruud@styxcareerconsult.nl.