Hoe blijf je duurzaam inzetbaar?
7 december 2016Nieuwe of vernieuwde beroepen met toekomstperspectief
20 maart 2017Vitalititeitsbeleid
In november 2016 verzorgde Maaike Thijsssen, healthmanager van ASML, een heel interessante presentatie bij mijn netwerkvereniging De Maatschappij over het vitaliteitsbeleid bij ASML. Bij ASML heeft Maaike zich gespecialiseerd in het thema vitaliteit als onderdeel van (duurzame) inzetbaarheid van medewerk(st)ers. Inmiddels werkt zij bijna 5 jaar in de rol van Corporate Vitality Manager voor zowel de locatie in Veldhoven als ook de vestigingen in de US en Azië (totaal zo’n 15.000 medewerk(st)ers). In augustus 2014 werd Maaike verkozen tot Healthmanager van het jaar.
Waarom beleid voor vitaliteit?
TNO onderzocht wat bepalend is voor (blijvende) inzetbaarheid van medewerk(st)ers en definieerde drie pijlers: betrokkenheid, vitaliteit en competent zijn en blijven. In overleg met ASML’s buren in Veldhoven, specialisten van het Maxima Medisch Centrum, is een healthcheck ontwikkeld. De vrijwillige onderzoeken van medewerk(st)ers lieten na een paar jaar een aantal problemen zien: mensen die kampen met slaapproblemen, diabetes, overgewicht en een te hoog stresslevel. Hoewel het verzuim bij ASML laag is, was beleid om uitval te voorkomen en om goed werkgever te zijn noodzakelijk. Immers: een laag verzuim zegt nog niets over vitaliteit.
Wat is vitaliteit eigenlijk?
De definitie van vitaliteit is volgens Van Dale ‘energie om te leven’. Het gaat er dus om dat je kracht vindt en ook houdt om optimaal van te leven en te werken.
Hoe?
Het ASML-beleid is gericht op de specifieke en hoogopgeleide doelgroep waarbij het vitaliteitsprogramma is opgebouwd uit vier modules, te weten: mentale weerbaarheid, rust & herstel, voeding en fysieke activiteiten. Maaike liet verschillende concrete voorbeelden zien hoe ASML haar medewerk(st)ers ondersteunt om vitaal te blijven, zoals mindfullnessbijeenkomsten, voedingsadvies en gezonde voeding in de kantine, training omgaan met vermoeidheid na een ploegendienst, intercontinentale reizen en onregelmatige werktijden, trainingen als stoppen met roken en gezond bewegen, sportclubs en het ‘boost your brain-program’.
Het resultaat? O.a. meer medewerk(st)ers tevredenheid (I’m proud to work at ASML!), meer productiviteit en mensen ervaren meer energie.