Millennials en burn-outs
11 mei 2018Wat maakt een team succesvol?
11 mei 2018Solliciteren is zóóó 20e eeuw
De arbeidsmarkt van pakweg twintig jaar geleden bestaat niet meer. Oude zekerheden, zoals vaste contracten en banen voor het leven, zijn niet meer aan de orde. Het boek WerkMakers geeft tips hoe je een interessante baan weet te vinden of aantrekkelijke en goed betaalde klussen kunt binnenhalen. Auteur Henk Verhoeven (docent Fontys Hogeschool HRM en Psychologie) schreef het boek deels uit frustratie: “Studenten kijken naïef naar hun toekomst.” Hoewel hij het boek primair schreef voor recent afgestudeerden, vin dik het erg toepasbaar voor álle werkzoekenden.
Creëer je eigen werk
Omdat de vork nogal anders in de steel zit, schreef Verhoeven het boek WerkMakers: van solliciteren naar werk creëren, van werkzoeker naar werkmaker. “Ik ben altijd bezig geweest met loopbanen en loopbaan coaching. Daardoor valt de veranderende arbeidsmarkt mij zo op. Vroeger was een diploma bijna een garantie voor een vaste baan, waarbij je ook nog de tijd had om je rustig in te werken in je vakgebied. Dat is nu niet meer aan de orde.”
Is het dan alleen maar kommer en kwel? Nee hoor, er zijn genoeg kansen. Het vraagt wel om een actieve instelling. “Je moet werk creëren waar dat er nog niet is”, legt Verhoeven uit. “Het gaat dus echt om ondernemerschap. Achterhaal specifieke vraagstukken van organisaties die met jouw discipline te maken hebben en zet die om in oplossingen. Zorg er vervolgens voor dat een (toekomstige) opdrachtgever die oplossing accepteert en jou inhuurt.”
Kies een specialisme
Als je breed bent opgeleid moet je een niche opzoeken waar je alles vanaf weet. Tijdens de studie krijg je de basis aangeleerd. Een specialisme moet je zelf oppakken. Verhoeven schetst een voorbeeld van een deeltijdstudent die een traject heeft ontwikkeld voor jonge gedetineerden. Twee maanden voordat ze vrijkomen worden hun kwaliteiten en risicofactoren in kaart gebracht. Zodra ze uit de gevangenis komen volgen ze een coach- en trainingstraject en is er contact met uitzendbureaus om die jongeren aan het werk te krijgen. Verhoeven: “Deze student heeft veel kennis verzameld binnen een specialisme en dit omgezet naar iets praktisch. Nu heeft ze in de gemeente een opdrachtgever gevonden die haar traject wil subsidiëren. Deze student heeft werk gemaakt.”
Jij bent de oplossing
Of je het nou leuk vindt of niet, dit is wel de weg die je in moet slaan. “Mensen die moeite hebben om zo ondernemend te zijn, zullen het wel moeilijker krijgen”, beweert Henk. “Studenten moeten op zoek gaan naar hun passie, maar dienen niet te vergeten dat de zorgen en problemen van opdrachtgevers belangrijk zijn. Probeer altijd de verbinding te maken tussen het probleem van de ander en de kwaliteiten en oplossingen die je kan bieden.”
Wil je reageren? Klik hier.