Tegendenken: Kun je het absoluut zeker weten?
5 oktober 2023Het ontstaan van optimisme onderzocht.
19 oktober 2023Vacatures
Er zijn (voor de meeste mensen) behoorlijk wat vacatures. Dus als je solliciteert is de kans groot dat er een gesprek volgt. Veel van onze klanten hebben weinig ervaring met sollicitatiegesprekken. En zij vragen zich af: wat wil zo’n werkgever nu eigenlijk weten?
Goede voorbereiding
Het is natuurlijk handig om te weten wat iemand zoekt, want dan kan jij beter afstemmen in hoeverre jullie bij elkaar passen. In essentie zoeken werkgevers in sollicitatiegesprekken naar vier zaken:
• Pas jij in het team?
• Wat kan jij?
• Welke toegevoegde waarde heb jij?
• En op één, met stip: Hoe graag wil je déze baan? Jouw motivatie dus.
Net niet
Als je wel eerste gesprekken hebt, maar die niet gevolgd worden door een tweede of derde ronde hóeft dat echt niet aan jou te liggen. Het kan immers zijn dat de werkgever al een goede (interne) kandidaat heeft of dat men erachter is gekomen dat ze iets anders zoeken dan in eerste instantie gevraagd. Soms breng jij iets mee wat er al in overvloed is of ben jij met jouw kennis en ervaring al drie stappen verder. En heel soms reageren werkgevers (zij zijn ook maar mensen) alleen maar vanuit hun buik…
Waar jij wél invloed op hebt is natuurlijk je voorbereiding (wat wil ik te weten komen en wat wil ik van mezelf laten zien), de vragen die je stelt (hierover hebben we al diverse posts geschreven), het vooraf bepalen of die vacature echt wel past en vooral dus jouw motivatie.
Hoe
Wij zien solliciteren vooral als een emotioneel proces. Mensen werken met mensen. Het gaat om sfeer en energie. We merken dat veel sollicitanten zich juist op de rationele kant voorbereiden. Dat kan slimmer!
Het beschrijven van je motivatie in geschrift en woord is makkelijker dan je denkt. Wij vinden dat je van te voren moet bellen om door te vragen wat de vacaturehouder nu werkelijk zoekt. Welke klussen liggen er? Welke doelen moeten gerealiseerd worden? Welke drie taken zullen de meeste tijd in beslag nemen? Je komt dan op begrippen als tastbare resultaten boeken, praktisch advies geven, mensen ontwikkelen, processen efficiënter maken, kosten besparen, kwaliteit verbeteren. Motivatie gaat over wat jij daar dan zo leuk aan vindt en welke resultaten jij graag in je werk ziet.
Wij gebruiken verschillende instrumenten die je helpen jouw motivatie in beeld te brengen. De Belbin-teamrollen zijn erg effectief: een baan gaat niet om taken of een vage functietitel, maar om de bijdrage die jij zou moeten hebben. Over rollen en te behalen doelen dus.
Wij dagen je uit: welke rollen heb jij het liefst? En wat is daar zo leuk aan?
Neem je de uitdaging aan? Bel Ruud of één van de collega’s: 040-2466002 of info@styxcareerconsult.nl