Welke vragen gaat een werkgever stellen?
8 april 2015Positieve psychologie: Een introductie
8 april 2015Hoe vinden afgestudeerden een baan?
In de zomer van 2013 kreeg ik voor het eerst de vraag van een klant om eens met zijn dochter van 27 te praten die ‘het’ even niet wist. Ik nam altijd aan dat de hoogopgeleide twintigers hun weg wel vinden op de arbeidsmarkt. Maar toen ik nog meer zoekende zonen en dochters sprak werd me duidelijk dat ook de afstudeerders van nu nauwelijks kijk hebben op en ervaring hebben met solliciteren. Net zoals hun ouders dus, die ik al jarenlang ondersteun. Maar twintigers en begin dertigers zijn toch veel zelfverzekerder, positiever, beter in profileren en opportunistischer dan veertigers en vooral vijftigers? Mijn dochters leren op hun 15e dingen die ik pas op mijn 35e leerde en kinderen in de onderbouw leren nu al feedback geven (top en tip). Hoezo kunnen afgestudeerden dan geen baan vinden?
Solliciteren is een vak en dat kun je leren
Het is voor zowel hoogopgeleide ouderen als starters lastig om een (passende) baan te vinden. Echt solliciteren en goede (netwerk)gesprekken voeren hebben we meestal niet geleerd. In mijn individuele trajecten besteden we hier veel tijd en energie aan, want je kunt het echt leren. En als je weet hoe het werkt straal je sowieso al meer vertrouwen uit. Omdat twintigers en begin dertigers communicatief vaardiger zijn en zeer snel leren, ontwikkelde Styx juist voor hen een compacte training. Een sollicitatietraining die een nieuwe manier van denken en handelen laat zien.
Doelen: Inzicht krijgen in de huidige arbeidsmarktrituelen, het ontwikkelen van een plan van aanpak voor gericht netwerken en het aanscherpen van persoonlijke (communicatie)vaardigheden.
Resultaat? Nieuwe inspiratie, structuur in je acties, betere gesprekken en een grotere kans op baan of opdracht.
Hoe?
Ik heb gemerkt dat veel sollicitanten niet goed weten wat ze willen en wat ze kunnen. Dan wordt zoeken behoorlijk lastig. Vragen stellen aan werkgevers gebeurt weinig: Waaraan heeft u nu behoefte? Wat zou u willen dat ik hier ga realiseren? Wat vindt u nu het belangrijkst aan een nieuwe medewerk(st)er? Het toepassen van de STAR-methode (kun je een voorbeeld geven waaruit blijkt dat je analytisch bent?) is een must. En hoe gebruik je je netwerk om te zoeken naar die onzichtbare baan?
In de training gaan we dus deze onderwerpen actief behandelen en met praktische, concrete voorbeelden verduidelijken. Leuk!
Wat?
In een groep met maximaal acht mensen leer je hoe je focus krijgt, hoe je vacatures op haalbaarheid checkt en hoe je in gesprekken je kwaliteiten bewijst. En verder leer je te werken met een plan van aanpak voor je arbeidsmarktbewerking. Deze training is meestal op een middag en wordt op verzoek ook ‘s avonds gegeven.
Vragen of direct aanmelden? Reageer hier of bel Ruud Op den Kamp: 040-2466002 of 0651-193885.