Nieuwe collega bij Styx: Wim van der Geld
20 oktober 2021Het belang van plezierige emoties
17 november 2021Profileren als vaardigheid
De laatste van de vijf loopbaancompetenties* is profileren. Jezelf profileren betekent letterlijk jezelf kenschetsen of karakteriseren. In de Styx-praktijk hebben we het graag over wanneer jij op jouw best bent en wat jij daarvoor nodig hebt.
(*De andere vier loopbaancompetenties zijn: reflectie op willen, reflectie op kunnen, werkexploratie en netwerken).
Wanneer profileren
In ieder gesprek (kennismaking-, sollicitatie-, oriëntatie- en netwerkgesprek) komt vroeg of laat het verzoek op tafel: “Vertel eens iets over jezelf”. En: “Wat kom jij brengen? En wat kom je halen?”. De meeste mensen zijn oprecht geïnteresseerd in wie jij bent en wat jij te melden hebt. Hoe duidelijker jij bent, des te duidelijker wordt het of jullie bij elkaar passen toch?
Jezelf profileren
Veel gesprekken ‘slaan dood’ omdat mensen stil vallen bij deze voor de hand liggende en uitnodigende open vragen. Profileren is voor veel mensen lastig omdat we niet weten wát we moeten presenteren. En het klinkt wat als opscheppen. Bereid dus voor wat je gesprekspartner in ieder geval van jou te weten moet komen. Wat jou als mens typeert. Hoe jij als collega bent. Waar je trots op bent en wat het belangrijkste is dat je geleerd hebt. Wanneer jij op je best bent. Waar je energie van krijgt.
Eén minuut
Uit onderzoek en onze ervaring blijkt dat het heel moeilijk is een toehoorder lang te boeien. Mensen onthouden vaak slechts 15% (!) van wat je precies verteld hebt. Hoe compacter de presentatie, hoe beter deze beklijft. Minder is dus meer! Zestig seconden is echt lang genoeg. Beperk je dus tot de essentie van wat je gesprekspartner in ieder geval van je moet weten!
Hoe profileren
Profileren begint met het vaststellen van je profiel. De loopbaancompetenties reflectie op willen en reflectie op kunnen helpen je vast te stellen waar jij op focust. Als het goed is heb je in je werkexploratie (zeg maar: arbeidsmarkt onderzoek) vastgesteld voor welke functie je wilt gaan en wat nodig is om dit te kunnen verwezenlijken.
Het effectieve profileren (het jezelf presenteren) in een gesprek is natuurlijk makkelijker als je weet wat je wilt vertellen. Oefenen helpt ook. Ik speel aan ruim 30 jaar toneel en ben inmiddels wel getraind in mezelf laten zien (alhoewel ik bij het poseren voor zo’n foto niet echt op mijn gemak ben). Het gaat niet om een gelikte presentatie, maar een boodschap die jij oprecht meent. Dat zal dan in je lichaamstaal terug te zien zijn.
Er zijn een aantal gesprekstechnieken die je kunt benutten om je punt nog duidelijker te maken:
- Het stellen van open vragen, zoals: Waar hebben jullie nu behoefte aan?
- Het één-minuut verhaal
- De STAR-methode
- Het stellen van controlevragen, zoals: Past dit bij jullie?
Suc6 en veel plezier in je zoektocht!
Wil je meer weten? Of zoek je hulp bij het effectief profileren? Kom gerust eens kennismaken met Mariska, Emile, Wim of Ruud: Info@styxcareerconsult.nl