• Outside the Box

  Je leest het wel eens: ‘Wij zoeken iemand die outside the box kan denken’. Maar eigenlijk is er niemand die weet wat hiermee wordt bedoeld. Gaat het om creativiteit? Waarom staat er dan niet dat ze zoeken naar een creatief iemand? Of is er iets speciaals aan die box? Is dat een matrix waarin we allemaal, koud en huiverig, zijn opgesloten? Ben jij dan de held die de sloten met toepassing van gepast namaaklaserstralengeweld verbreekt?

  Werkgevers die vragen om een outside the box persoon zijn óf lui, óf slecht in Engels, óf beide. Ze vragen om een ‘certain je ne sais quoi’ (met bijbehorend Frans accent van een Engelse native speaker), en weten niet wat dat QUOI betekent. Omdat ook hun Frans non-existent is. En hun Nederlands. Als je solliciteert op een dergelijke functie bij een dergelijk bedrijf, dan zou je best eens kunnen informeren naar de bedoeling achter het etiket. Wedden dat ze het zelf niet weten?

  We leven in Nederland in een tijd waar serieus stemmen opgaan om het Middelbaar Onderwijs in het Engels te laten plaatsvinden. Mensen die goed zijn in onze moedertong en ook in de Engelse, zouden nooit met zo’n voorstel komen. Ze zouden ervoor pleiten om onze kinderen eerst goed Nederlands (spelling, grammatica) te onderwijzen. Op het moment dat een leerling dat kan, gaan we eens denken over onderwijs in een andere taal. In het Chinees bijvoorbeeld, waarom niet? Maar wat hebben we aan iemand die half Nederlands en half Chinees spreekt: een medewerk(st)er met een kwart taalbeheersing?

  Terug naar the box. Waarom zou een bedrijf een medewerk(st)er zoeken die ‘origineel’ is? Is het niet voldoende dat iemand zijn werk goed doet en in de omgang een leuke peer of perin is? Ik heb de Box-eis gelezen in een vacature voor een boekhouder! Maar wat is een originele boekhouder: iemand die passiva aanziet voor activa? En wat is een originele projectleider: iemand die het team naar huis stuurt met de mededeling dat ze niet aan de Box-eis voldoen? En een originele chirurg? Ik wil het niet eens weten.

  Het Box-denken geeft denk ik aan dat de werkgever zelf leidt aan verstarring en op zoek is naar iemand die daar geen last van heeft. In bedenkelijk Nederlands wordt een onrealistische verwachting geplakt op een toekomstig collega met zero verantwoordelijkheid en bijbehorend salaris. (Het zal je zijn opgevallen dat de Box-eis nooit wordt gesteld aan een managementfunctie met bijpassende vergoeding).

  Je snapt waar ik naar toe wil: We kunnen deze discussie net zo diep-semantisch maken als we willen. Willen we dat: Nee! Stoppen we met klagen: Ja, indien de Box-eis uit alle vacatureteksten wordt geschrapt. Denken we te winnen: Nee! Wat is ons advies: Informeer tijdens je samenzijn met de werkgever wat ze PRECIES bedoelen met hun eis. En zie ze bloeden.

Comments are closed.