Prioriteiten stellen
23 september 2013Welke vragen gaat een werkgever stellen?
8 april 2015Op de site van RIVM staat onder de noemer Nationaal Kompas Volksgezondheid een interessant artikel over (langdurig) verzuim:
Ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid: Wat is de relatie met ziekten en aandoeningen?
Twee belangrijke conclusies vind je hieronder:
Oorzaken langdurig ziekteverzuim verschilt voor mannen en vrouwen
De oorzaken van langdurig ziekteverzuim zijn verschillend voor mannen en vrouwen. De grootste veroorzaker bij mannen is het hebben van klachten aan het bewegingsapparaat en veroorzaakte 43,5% van het totale verzuim in 2012. Voor vrouwen zijn psychische aandoeningen de grootste veroorzaker. In 2012 veroorzaakten psychische aandoeningen 38,3% en klachten aan het bewegingsapparaat 29,4% van het totale ziekteverzuim bij vrouwen. Overige lichamelijke aandoeningen veroorzaken voor zowel mannen als vrouwen ruim 30% van het ziekteverzuim.
Psychische aandoeningen veroorzaken het meeste ziekteverzuim bij dertigers
De oorzaken van langdurig ziekteverzuim verschillen per levensfase. In de leeftijdscategorie jonger dan 20 jaar zijn klachten aan het bewegingsapparaat met 56,6% de grootste veroorzakers van ziekteverzuim, terwijl psychische aandoeningen slechts 11,3% van het ziekteverzuim veroorzaken. Psychische aandoeningen veroorzaken met 41,1% bij dertigers het meeste ziekteverzuim. Als werknemers de 50 zijn gepasseerd zijn klachten aan het bewegingsapparaat en overige lichamelijke aandoeningen de grootste veroorzakers van het langdurige verzuim. Overigens is dat verzuim op een vergelijkbaar niveau als bij veertigers en stijgt nauwelijks bij het ouder dan 60 worden. Het uitvallen van vijftigers door psychische klachten is significant lager dan bij veertigers en zelfs de helft minder dan bij dertigers.