Als je je grenzen niet aangeeft, is het einde zoek
24 april 2020Styx en coronamaatregelen
2 oktober 2020Waar is wel werk?
Samenvatting gemaakt uit “Van douane tot ICT “, Robert Heeg in Intermediair.
De economie komt weer schoorvoetend op gang. Maar van een krappe arbeidsmarkt is geen sprake meer. In een aantal sectoren verliezen velen hun baan, terwijl andere sectoren juist hard mensen nodig hebben. Is omscholen dan slim?
Een paar voorbeelden.
Wuunder kent helemaal geen crisis. Het bedrijf levert verzendsoftware om zowel kleine als grote transportstromen te bewaken en te optimaliseren. Ze hebben het nog nooit zo druk gehad en al acht nieuwe medewerkers aangetrokken.
De seizoensarbeid heeft natuurlijk veel mensen nodig, maar er is ook een autonome groei. Immers producten kunnen niet meer allemaal uit het buitenland worden gehaald; de Nederlandse industrie springt snel in dat gat.
De ICT-sector draait als een dolle: er is veel vraag naar hard- en software en corona-gerelateerde apps. Men is op zoek naar hoopopgeleide zelfstarters, initiators en verbinders. Het faciliteren van het op afstand werken en de 1,5 meter-economie zal de komende tijd nog veel werk op leveren.
In Nederland laten de werkgevers in de crisis zien dat zij snel kunnen opschalen en consumenten blijven bedienen.
De pakket- en supermarktbezorging heeft veel vraag naar personeel.
Omscholen?
Omscholen zou dus zomaar een optie kunnen zijn. Voor medewerkers in de horeca, toerisme en recreatie, luchtvaart, evenementen en cultuur is het zinvol om die gedachtegang goed te onderzoeken. De flexwerkers en ZZP’ers kunnen binnen die sectoren niet binnen afzienbare tijd weer aan de slag.
Omscholen naar een ander beroep heeft zin als de sector van dat beroep een structurele groei door maakt. Met incidentele groei moet je voorzichtig zijn. Probeer te denken vanuit skills, vaardigheden en competenties. Een groot deel van de markt vraagt generalisten. Mensen die wendbaar en leerbaar zijn, goed kunnen communiceren en werken in teams, projectmanagers.
Positieve ontwikkelingen
Natuurlijk: voor de mensen die door de coronacrisis hun baan verliezen is het erg zuur. Toch willen we laten zien dat er behoorlijk wat positieve ontwikkelingen op de arbeidsmarkt zijn. De zorg, de energietransitie, artificiële intelligentie en robotisering zijn sectoren die zo wie zo al structureel in opmars zijn. Er gaan tot 2024 meer mensen met pensioen dan er jongeren op de arbeidsmarkt instromen. Ondanks de klappen op de arbeidsmarkt als gevolg van de crisis zijn er sinds 15 maart jl. ruim 45.000 nieuwe vacatures online gekomen. En het onderwijs, de zorg en de bouw hadden al structurele tekorten, die niet 1-2-3 opgelost zijn.
Waar is banengroei?
Hieronder lees je de gemiddelde extra vraag sinds 15 maart jl. t.o. v. de nieuwe vraag van de eerste 10 weken van 2020.
Bedieningspersoneel van mobiele land en bosbouwmachines +47 %
Postboden en postsorteerders +40 %
Gereedschapmakers e.d. +30 %
Akkerbouwers en groentetelers +23 %
Huisartsen +20 %
Kraandrijvers en bedieningspersoneel van takels +19 %
Leidinggevende functies in de bouwnijverheid +17 %
Onderwijsgevende in het secundair onderwijs +17 %
Stukadoors +14 %
Toezichthoudend personeel in de bouwnijverheid +13 %
Lassers en snijders +13 %
Ongeschoolde arbeid in de weg en waterbouw +13 %
Telecommunicatie-ingenieurs +12 %
Thuishulpwerkers +10 %
Stedenbouwkundigen en verkeersplanologen +9 %
Product- en kledingontwerpers +9%
Metselaars e.d. +8 %
Ambtenaren vergunningen +8 %
Verpleegkundigen met middelbare opleiding +7 %
Fruittelers +7 %
Bron: Intelligence Group