Nergens groeit het aantal banen zo hard als in regio Eindhoven.
13 juni 2024Wat heeft ANNA met solliciteren te maken?
27 juni 2024Afgelopen weken kwam (toevallig?) met een aantal klanten dezelfde vraag naar voren. “Ik voel heus wel dat het niet klopt als ik op sollicitatiegesprek ben, maar toch handel ik daar dan niet naar. Hoe kan ik dat leren?”
Wie nergens voor staat, valt voor alles.
Er vallen een paar dingen op. Als je het sollicitatiegesprek ziet als een examen of als je je best doet om te voldoen aan de verwachting van de werkgever, ben je niet gericht op wat er nu echt in het gesprek gebeurt. Als je niet goed voorbereid bent op wat jij zelf wilt en welke kwaliteiten je wilt benutten, weet je ook niet goed waar je naar moet zoeken in het gesprek. Als jij niet kiest, wordt er voor jou gekozen, zogezegd. En als je te weinig of geen goede vragen stelt, en niet doorvraagt, word je niet echt wijzer. Oeps!
Wat wel
Handelen naar wat je gevoel je ingeeft vergt een aantal zaken.
– Het helpt natuurlijk als jij vindt dat jij de moeite waard bent. Soms ben je (nog) niet in goede doen en dan loopt zo’n sollicitatie meestal niet goed af.
– Weet dat jij en de werkgever samen verantwoordelijk zijn om af te stemmen of jullie bij elkaar passen. Ergens praten betekent niet dat jij er al werkt. Bereid dus voor wat jij wilt horen. Wanneer is de baan voor jou geschikt? Wat verwacht je van je leidinggevende en collega’s? Wat sprak jou zo aan in de vacature en in hoeverre klopt dat?
– Zorg dat je weet wat je wilt en wat je kunt. Wie ergens voor staat kan kiezen. In het sollicitatiegesprek kun je dan gericht vragen naar wat voor jou belangrijk is. Wanneer ben jij in je element? Welke rol heb jij het liefst in het team? Wat verwacht je van een nieuwe leidinggevende? Welke stijl van communiceren past bij jou? Welke sfeer is voor jou motiverend? Wat heb je in je loopbaan gerealiseerd en wat zegt dat over jou? Wat zou je willen ontwikkelen?
– Véél vragen stellen. Je weet inmiddels wel dat wij bij Styx vinden dat je beter te veel dan te weinig kunt vragen. Goede inhoudelijke vragen, als: welke klussen liggen er nu? Wat wordt er verwacht? Welke ervaring is essentieel? Maar ook over sfeer: wat ga ik merken van de sfeer? Hoe komt het dat mensen hier graag werken?
– Controlevragen helpen je om af te stemmen of je elkaar echt begrijpt: voor mij is het belangrijk dat ik duidelijk weet wat er van mij verwacht wordt; hoe past dat? Ik heb de neiging altijd vragen te stellen over wat er mis kan gaan; kan dat hier? Soms raak ik overprikkeld en wil ik me even afzondering; hoe staan jullie daar in?
Actief voelen
Ja, als je wilt handelen naar wat je gevoel vertelt moet je dus het nodige overwinnen en anders gaan doen. En 100% zekerheid krijg je dan ook nog niet. Omdat je nu meer gefocust bent op het gesprek en jouw gesprekspartners, zul je wel actiever voelen wat er met je gebeurt. Het gaat er immers niet om wát de ander zegt, maar vooral hóe. Door dat in het gesprek goed in je op te nemen en naderhand vanuit rust dat gevoel na te gaan, kun je een beslissing te nemen die recht doet aan dat gevoel.
Proberen? Meer weten? Bel of email gerust om persoonlijk af te stemmen: info@styxcareerconsult.nl, 040-2466002 of whatsapp 0651-193885.