Alternatieve Styx netwerkborrel 2021
29 maart 2021Hét antwoord op de meeste gestelde sollicitatievraag
15 juni 2021Tussenstand van het afstudeeronderzoek dat Hélène Jansen uitvoert vanuit de Fontys-opleiding Toegepaste Psychologie, april 2021.
Aanleiding
Sommige klanten van Styx lijken tijdens het loopbaancoachtraject moeite te hebben met het geloven in een goede afloop, het behouden van een goede (dag)structuur en hebben bovengemiddeld last hebben van afwijzingen. Hoe kunnen wij hen beter helpen?
Aanpak
Hélène heeft theorie-onderzoek gedaan, o.a. het fijne boek Veerkracht van Michael Portsky.
In het heel kort: Een opstapeling van tegenslagen in privé en de werkgerelateerde sfeer zorgen voor verminderde mentale gesteldheid. Mensen die lager scoren op o.a. zelfvertrouwen en positieve emoties ervaren moeilijkheden in het omgaan met tegenslagen en zijn minder veerkrachtig. Ook het hanteren van vermijdende coping heeft een negatief effect op de veerkracht in tijden van tegenslag.
Vervolgens heeft Hélène tien Styx-klanten geïnterviewd, met als doel meer te weten te komen over de ervaringen en belevingen van klanten met betrekking tot het thema veerkracht. Zij heeft verder gevraagd naar de behoefte van klanten bij begeleiding naar meer veerkracht.
Resultaten
Respondenten bevestigen de bevindingen uit het theoretisch kader. Een meerderheid benoemd dat een opstapeling van tegenslagen ertoe heeft geleid dat hun mentale gesteldheid achteruit is gegaan. Dit heeft een weerslag gehad op hun zelfvertrouwen, self-efficacy, en het ervaren van positieve emoties. Wat ook blijkt dat respondenten met een verminderde mentale gesteldheid of een psychische kwetsbaarheid vermijdende copingstijlen hanteren. Dit vermoeilijkt het omgaan met tegenslagen.
Het zelfvertrouwen van klanten is in het loopbaancoachtraject gegroeid. Vooral het stilstaan bij de kwaliteiten werkt hierin bevorderend, onder andere door het oefenen met de STAR-methode en doordat zij meer inzicht krijgen in het willen en kunnen.
Hoe verder
Dus wat kunnen we doen om het zelfvertrouwen en het ervaren van positieve emoties te vergroten?
Hélène gaat een aantal interventies ontwikkelen:
Waar de begeleiding zich nog extra op zou kunnen richten is het hervormen van de negatieve zelfspraak naar positieve. Op die manier leren klanten minder gewicht te geven aan belemmerende overtuigingen en groeit hun vertrouwen in het eigen kunnen.
De literatuur geeft aan dat het zelfvertrouwen groeit door bevestiging van anderen Bijvoorbeeld door klanten opdrachten te geven waarin zij met anderen in gesprek gaan over hun eigen kwaliteiten.
Voor het vergroten van het ervaren van positieve emoties gedurende traject kunnen verschillende tools worden ingezet. Dit gaat over het oefenen van dankbaarheid, vriendelijkheid en optimisme. Ook mindfulness blijkt een beschermende techniek die veerkrachtige personen inzetten. Respondenten beamen eveneens dat mindfulness hen helpt of heeft geholpen bij het omgaan met tegenslagen.
Zelfcompassie is een ander aspect waar begeleiding zich op kan richten. Zelfkritische gedachten houden de verminderde mentale gesteldheid in stand. Door te oefenen met zelfcompassie wordt iemand vriendelijker naar zichzelf en ervaart iemand de impact van tegenslagen minder.
Tegen de zomer zal Hélène haar te ontwikkelen interventies voorstellen. Wordt vervolgd dus.
Meer weten? Reageren?
Bel of email Ruud Op den Kamp: 040-2466002, 0651-193885 en ruud@styxcareerconsult.nl