Op je 61e werk te vinden; is dat geluk?
14 januari 2022Hoe weet ik wat bij mij past?
3 februari 2022Welbevinden
Op 30 september jl. schreven we over onderzoeker Tina Peeters en collega’s van de Universiteit Tilburg, die wilden weten welke werkfactoren invloed hebben op welbevinden en prestaties. Vrij vertaald: mensen hebben nu eenmaal hulpbronnen (zeg maar: motiverende omstandigheden) nodig om goed te kunnen functioneren en om te kunnen gaan met tegenslagen.
De praktijk
Deze week sprak ik een relatie die twee jaar geleden vol enthousiasme aan een nieuwe baan was begonnen. Inmiddels zat zij ziek thuis en stond het huilen nader dan het lachen. Wat was hier aan de hand? We zijn de door Tina Peeters en co gedefinieerde hulpbronnen nagelopen: autonomie, sociale steun (collega’s), ontwikkelmogelijkheden en rolduidelijkheid. En voor hooggevoelige mensen staat op 1: sfeer. We constateerden dat het op al deze vijf hulpbronnen tekort schiet. Door het thuiswerken, het verloop onder collega’s en te hoge werkdruk was de sfeer slecht geworden. Diverse opdrachten worden ‘over de schutting gegooid’ onder het mom van: dat pak jij toch even op? Hoezo autonomie? De senior collega, waar het zo goed mee klikte en waarmee je zo lekker over de inhoud kon sparren, werd elders ingezet en niet vervangen. De nieuwe leidinggevende was zoekende naar haar rol en toonde weinig betrokkenheid. Door het wegvallen van de senior collega en toenemende eisen en ad-hoc opdrachten werd de duidelijkheid van de functie er niet beter op, laat staan het gevoel dat je iets zinsvols kunt betekenen. Ontwikkelmogelijkheden? Niet aan de orde: vooral overleven en de boel draaiende houden…
Dit is niet iemands ‘schuld’ en we gaan er van uit dat niemand er op uit is om jou het leven zuur te maken. Maar wat een vervelende situatie en wat jammer dat mijn relatie zo uit balans is geraakt.
Jezelf beschermen
De huidige tijd vraagt om het bewaken van je grenzen en het luisteren naar je gevoel. En naar regelmatig stilstaan bij wat er in je werk gebeurt. Wat vind ik van alle ontwikkelingen? Wat heb ik voor zinvols bijgedragen? Welke kwaliteiten heb ik nu in kunnen zetten? Door maandelijks stil te staan ben je beter in staat om te zoeken naar hoe jij je welbevinden kan verbeteren. Succes!
Wil je reageren? Hulp nodig bij het zoeken naar jouw welbevinden? Kom gerust kennismaken: 040-2466002 of info@styxcareerconsult.nl