Is de chief happiness officer dé oplossing?
28 april 2022Het nut van de Belbin Teamrollen
27 mei 2022Hoe erg is het dat je iets niet kunt?
Veel onervaren sollicitanten willen in een sollicitatiegesprek verantwoorden waarom dingen niet gelukt zijn of vertellen uitgebreid over hun valkuilen. Interessanter is natuurlijk om te weten wat je wél hebt gerealiseerd en waar je wél energie van krijgt. Het is me opgevallen dat mensen vaak beter weten wat ze niet kunnen of wat ze beter zouden moeten doen, dan het benoemen van wat ze goed hebben gedaan en hoe. Tsja, dan wordt jezelf profileren wel moeilijk. En heeft elk ‘nadeel’ niet een voordeel?
Hoe dan wel?
Het is veel positiever, beter voor je gemoed en laat beter zien waar jij voor staat als je vertelt wat je wel kunt en wel wilt. Lastig? Effectief solliciteren begint bij een goede voorbereiding. Weten dus wat je wilt en wat je kunt. We oefenen vaak de openingszin: “Ik ben op mijn best als ik…”. Dat vergt zelfonderzoek en een andere manier van denken. In onze praktijk maken we graag gebruik van bruikbare instrumenten voor die zelfanalyse als de PPA met de DISC-analyse, het omschrijven van je (de)motivatoren, de Belbin teamrollen, de 360-graden feedback en vooral de succesfactoranalyse, gebaseerd op de STAR-methode.
Positieve energie
Iemand die weet waar zij/hij voor staat, gelooft in de eigen kwaliteiten en ook kan benoemen wat de ander daar aan heeft. Dat is de effectievere sollicitant. En vooral is het voor je gemoed en je houding veel fijner! Je wordt immers aangenomen omdat je iets kunt, niet omdat je iets niet kunt, toch?
Meer weten? Oefenen? Bel gerust met Ruud Op den Kamp of collega’s op 040-2466002 of email: klik hier.