Erik Scherder: hoe je je hersenfuncties kunt (re)activeren.
25 april 2024Vorig jaar forse stijging in WIA-aanvragen en -instroom.
10 mei 2024Mild zijn voor jezelf
Veel van onze klanten zijn burnout uitgevallen en hebben een psychologisch traject gevolgd. Ik vraag altijd wat zij daar geleerd hebben. O.a. grenzen aangeven komt natuurlijk veel voor en mild zijn voor jezelf. Dat is een interessant fenomeen. In het recente nummer van het Tijdschrijft voor Positieve Psychologie stond daar een boeiend artikel over. Hier geef ik daar een samenvatting van. Stuur gerust een pb als je het volledige artikel wilt lezen.
Falen
We kunnen veel. Vaak behalen we onze doelen en weten we onze dromen te verwezenlijken. Maar we slagen niet altijd; we maken ook fouten, falen en bereiken sommige doelstellingen niet. Faalervaringen maken deel uit van het leven. Vaak gaan zulke ervaringen gepaard met negatieve emoties zoals schaamte of schuld. Daarnaast kunnen ze aanleiding geven tot negatieve gedachten over jezelf, piekeren en stress. Uit angst om opnieuw te mislukken, neemt ook de motivatie af waardoor het gewenste doel nog verder af komt te liggen. Het risico op psychische klachten neemt toe en de angst om te mislukken gaat samen met meer burn-out klachten en psychologische stress. Oeps.
Zelfcompassie
Zelfcompassie kan gezien worden als een manier waarop men omgaat met eigen fouten en imperfecties. Het concept van zelfcompassie is niet nieuw en stamt uit Oosterse filosofieën zoals het Boeddhisme, maar heeft door de opkomst van de positieve psychologie vernieuwde aandacht gekregen. Zelfcompassie wordt daarbij gedefinieerd als een positieve houding tegenover het zelf. Het uit zich in de neiging om zacht, zorgzaam en begripvol te zijn naar zichzelf, vooral wanneer men geconfronteerd wordt met persoonlijke tekortkomingen of mislukkingen. Men is minder streng oordelend ten aanzien van het eigen handelen en kunnen.
Zelfcompassie en welbevinden
Zelfcompassie kent een sterk positief verband met welbevinden. Zelfcompassie wordt vaak in verband gebracht met hoe mensen reageren op het maken van fouten en mislukkingen. In plaats van zichzelf streng te veroordelen wanneer iets niet lukt, behandelen mensen met een hoge mate van zelfcompassie zichzelf met vriendelijkheid, begrip en mildheid. Meer zelfcompassie gaat ook gepaard met minder negatieve, pessimistische gedachten.
Hoe
Het ontwikkelen van zelfcompassie is een proces dat tijd en oefening vereist. Er zijn verschillende mogelijkheden om zelfcompassie te cultiveren. Bijvoorbeeld een compassievolle brief aan jezelf, meditatie en Compassion Focused Therapy (CFT).
Zelfcompassie betekent echter niet dat je jezelf vertroetelt. Liefdevol streng zijn is ook mogelijk. Dan zeg je bijvoorbeeld tegen jezelf: ‘Ja, ik heb net een fout gemaakt, en dat voelt niet fijn. Maar dit is menselijk; iedereen doet dat wel eens. Hoe zou ik een goede vriend behandelen die een vergelijkbare fout heeft gemaakt? Ik zou hem troosten en aanmoedigen om het opnieuw te proberen, om een andere aanpak te kiezen en wie weet, zo te leren. En dat geldt eigenlijk nu ook voor mij: ik troost mezelf en moedig mezelf aan om het opnieuw te proberen.’ Deze reactie erkent de pijn en het ongemak dat met de fout gepaard gaat, normaliseert de ervaring van fouten maken, toont zelfmededogen, en richt zich op groei en leren in plaats van op zelfkritiek. Dit in plaats van te denken: ‘Heb je nu weer een fout gemaakt; zie je, je kunt het niet, stop er maar mee’. Met zelfcompassie creëer je gezonde zelfzorg.
Meer weten? Zelfcompassie leren? Maak gerust een afspraak via 040-2466002 of info@styxcareerconsult.nl.